Aquaponics i Ottilias Have

I Ottilias Have har der siden begyndelsen været et ønske om også i vinterhalvåret at kunne holde haven åben. Vi er nu i fuld gang med at opføre et akvaponisk væksthus i form af et tunneldrivhus og hvor produktionen af fisk og grønt gøres helårlig. Der vil være forkøbsret til havens medlemmer samt partnere i projektet til det der produceres.

Udsigten fra tagryggen fredag den 13. mart 2015

Det akvaponiske væksthus er samtidig et samlingspunkt for en række relaterede discipliner som skal være med til at sikre den videre udvikling af Ottilias Have.
Grønt Økologisk affald/kaffegrums fra de lokale spisesteder og kaffebarer skal udgøre ‘inputtet’ i en rugemaskine til insekter som igen skal bruges som fiskefoder.

The internet of living things
Af andre tiltag er vi lige nu i gang med selv at udvikle en webbaseret styring/monitorering af anlægget så vi dermed opnår en langt større sikkerhed i driften.

dane shea i gang med udviklingen af it-systemet
Dane Shea i gang med udviklingen af it-systemet. 3D-printer, micro-controller og gode programøregenskaber skal der til …

Aquaponics kombinerer fisk og grøntsager i et lukket næringskredsløb, hvor begge elementer trives i et harmonisk samspil:
Planterne gror hurtigt og naturligt, idet de optager de overskydende næringsstoffer og efterladenskaber fra fiskene. Det filtrerede og nu rensede vand cirkulerer herefter tilbage til fiskene hvorved der skabes en naturlig balance. Aquaponics er en jordløs dyrkningsform, idet planterne vokser i grus og lecanødder, og der bruges derfor kun 10 % af den mængde vand, traditionel dyrkning i jord kræver.

aquaponics kredsløb
aquaponics kredsløb

I forhold til fiskeopdræt kan metoden også være interessant idet der hverken benyttes kemisk vandrensning og der kan skabes fiskefoder på baggrund af grønt affald fra selve grøntproduktionen.

Som kommerciel dyrkningsmetode i en dansk kontekst er aquaponics stadig ny, og det er derfor vigtigt at afprøve metoden og udbrede kendskabet til den.

2 thoughts on “Aquaponics i Ottilias Have

Comments are closed.