Ottilias Bier

I Ottilias Have har vi en bigård med 4 bifamilier, som bor i fine traditionelle, hvidmalede trugstader. Pt er et af bistaderne dog udlånt til Københavns Museum i forbindelse med deres udstilling Byens natur som åbner den 30. april 2014. Læs mere om udstillingen her

Der er mange gode grunde til at holde bier i Ottilias Have:

- Bierne er spændende sociale insekter og i haven har vi har mulighed for at følge dem og deres samfund på helt tæt hold.

- Vi får en bedre bestøvning af planterne i haven – og dermed flere og større bær, frø og frugter til os selv og fuglene.

- Vi kan høste vores egen dejlige honning og samle pollen og propolis. Vi har også mulighed for at indsamle bivoks.

Bifamilien

Der kan være op til 60.000 bier i en familie. Familien består af en bidronning, nogle hundrede droner (hanbier, der skal parre sig med en dronning) og mange tusinde arbejderbier (som også er hunner). Bierne er ikke aktive om vinteren, når det er meget koldt og blæsende. I den periode opholder de sig i bistadet hvor de klumper sig sammen for at holde varmen. En bifamilie kan overvintre ved temperaturer helt ned til minus 45 grader. Den første forårsdag flyver de ud og tømmer tarmen efter det lange ophold inden døre. Og så er honningsæsonen skudt i gang. Hvornår man kan høste honning første gang afhænger af vejret og hvor længe bierne har haft mulighed for at samle nektar.

Honningen

Honningen er biernes forråd som de bla bruger som føde om vinteren, når de ikke har adgang til blomster. For at producere honningen indsamler bierne nektar fra blomster, men de henter også sukker fra bladlusenes ekskrementer som ligger på bladene på fx træer – den såkaldte “honningdug”. De samler også saft fra bregner og visse løvtræers blade.
Nektaren blandes med enzymer i biens honningmave hvorved den omdannes til flydende honning. Hvor tyktflydende honningen er og hvor meget den krystalliseres efter at den er tappet på glas, afhænger af hvor bierne har hentet nektaren.

Ottilias honning

Honningen vi høster i Ottilias Have er selvsagt byhonning, og det giver nogle særlige egenskaber. Bierne har et meget varieret udbud af planter og blomster at hente nektar fra og adskiller sig derved fx fra den type honning der kommer fra bier, der har haft adgang til nektar fra store marker på landet med fx raps eller kløver.
Ottilias honning er et ægte naturprodukt, uopvarmet og nænsomt behandlet, så alle honningens gode egenskaber bevares. Bierne i Ottilias Have har været omkring i byens haver, i altankasser og grønne områder og indsamlet nektar, så honningen stammer derfor fra mange forskellige blomsterarter. Honningen er mildt krydret og flydende og forbliver flydende i ca. et år hvorefter den langsomt krystalliserer og bliver mere hård.
Den første høst af honning fra Ottilias Have  (sensommer 2013) er blevet solgt til medlemmer af haven samt gennem butikken Solhatten på Vesterbro.

Pasning af bierne

Bierne i Ottilias Have bliver passet af havens frivillige, og alle der har lyst kan være med når der skal kigges til dem og høstes og slynges honning. Følg med på Facebook, her annoncerer vi når det er tid…