Børnene i haven

Ottilias Have og Københavns Madhus hjælper børneinstitutioner og indskolingsklasser på Vesterbro med at få ting til at gro i de kolde vintermåneder. Der bliver lavet vinterhaver i vindueskarmene og børn får jord under neglene.

Lav urtepotter af avispapir, friske spirer til frokosten, få salatstokken til at gro igen, efter at bladene er spist og så dejlig grøn ærtemark.

Selvom det både er koldt og blæsende udenfor, og selvom der er flere måneder, til havesæsonen starter igen, kan man sagtens få ting til at gro. Vinterhaver i vindueskarmen kan give sprøde spirer og friske krydderurter, og når vi nærmer os foråret, kan kartofler, tomater, græskar og basilikum forspires, og plantes ud, så snart det er varmt igen udenfor.

Her i de kolde vintermåneder kan daginstitutioner og skoler på Vesterbro få hjælp og inspiration til at give børn jord under neglene. Det sker i forbindelse med projektet “Ottilias Have for børn”, som har til formål at give børn i byen en bedre forståelse for, hvor maden kommer fra. Daginstitutioner og skoleklasser på Vesterbro får konkrete forslag til vinterhaveaktiviteter, som børnene kan være med til, og der bliver sået og sat spireprojekter i gang i deres vindueskarme.

Nedenfor finder du 20 forskellige aktivitetsark med beskrivelse af, hvordan i kan arbejde med fra jord til bord om vinteren. Det er aktiviteter, der er enkle at lave, og langt de fleste kan laves med billige materialer som æggebakker, kaffefiltre, aviser jord og en vandforstøver suppleret med diverse frø. Nogle af aktiviteterne som for eksempel “Livstegn i naturen” og “På jagt efter farver i naturen” er udendørs aktiviteter, og resten af aktiviteterne kan foregå inde såvel som ude på en lun solskinsdag.

Download aktivitetsark:

“Friske grønne toppe”
“Friske spirer”
“Krydderurter i vindueskarmen”
“Ærtemark”
“Papirspotter”
“Plant et citrustræ”
“Kartoffelspirer”
“Juice din græsmark”
“Frø på stribe”
“Miniatureverden
“Frø i køkkenet”
“Varm drik af friske krydderurter”
“Livstegn i naturen”
“Fuglemad”
“På jagt efter farver i naturen”
“Lav dine egne tomatfrø”
“Frøposer”
“Kompost”
“Lav et avokadotræ”
Få det til at gro igen – regrow

Projektet “Ottilias Have for børn” gennemføres i et samarbejde mellem Foreningen Ottilias Have og Fonden Københavns Madhus med økonomisk støtte fra Vesterbro Lokaludvalg. Aktivitetsarkene er udarbejdet i forbindelse med projektet og er blevet afprøvet i en række institutioner og skoler på Vesterbro.

Har du spørgsmål eller ønsker mere information om projektet, kontakt Rikke F. Vestergaard på:
rflintholm@gmail.com

4 thoughts on “Børnene i haven

Comments are closed.